Monday, February 3, 2014

Resepi Potato Salad



Assalamualaikum... hehe... sebenarnya banyak resepi nak share, dan gambar gambar makanan ni semua dah lama dalam simpanan..baru sekarang terasa nak share resepi...bukan apa..ai malu,hahah..resepi ai simple je semuanya..Al maklumlah, bajet nak masak dari mak ayah lagi, yelah, ai kan student..jadi nak masak canggih sangat tu fikir 2,3 kali juga...so banyak resepi yang guna bahan sedia ada sahaja di rumah..harap dapat membantu khusus untuk anak gadis macam ai yang sedang belajar memasak... ok malas nak mengomel, jom semak resepi potato salad!

Bahan-bahan :

3-4 biji kentang (depends beramai banyak uols nak buat dan berapa besar kentang tu,jangan beli russet potato kalau nak buat potato salad, sebab russet potato dia sangat lembut dan sesuai untuk mashed potato sahaja, so korang boleh beli potato spesis lain)

3-4 sudu makan mayonis (ini pun ikut anggaran sendiri,asalkan dia boleh cover semua kentang itu dah ok)

bawang besar ( ai prefer bawang yg warna macam putih tu,sebab rasa dia kurang tajam, kalau bawang besar warna merah tu, nanti rasa dia kureng sikit)

lada hitam,garam (secukup rasa)

daun parsley (optional je,tak ada pun tak apa )

Cara-caranya:

1. cuci kentang bersih, dan buang kulit... tapi ada juga orang tak suka buang kulit,kalau guna baby potato tak buang kulit pun takpe, tapi kena cuci bersih-bersih. satu tips untuk buang kulit dengan cepat, uols potong dadu dulu kentang tu, then rebus sampai empuk (tapi jangan lembut sangat nanti hancur pula bila tengah gaul), lepas tu tos kan dan cuci dengan air paip sikit lepas tu cabut kulit dia..cara macam tu mudah sebab tak perlu guna pisau atau pengupas,guna tangan je pun boleh.

2. ambil satu mangkuk besar,masukkan mayonese, garam dan lada hitam secukup rasa, gaulkan supaya sebati, kemudian masukkan bawang,kentang,dan daun parsley tadi, dan gaulkan semuanya. siap! tadaa! 

No comments:

Post a Comment