Tuesday, February 4, 2014

Resepi ayam bakar ala nandos, sweet potato with garlic dan nasi madeteranian dan gravy


Hello!!! okay harini ai nak share salah satu makanan kegemaran family iols... ayam bakar ala nandos, dan sampingannya... banyak version sideline untuk ayam nandos ai buat sebenarnya.. tapi yang kali ni ada nasi, sebab kebetulan pak cik iols datang dari terengganu, dan dia nak makan nasi, so ai buat nasi ala madeteranian (ai eja salah ke betul ni). so mari semak resepi :D


Bahan-bahan perapan ayam bakar ala nandos:

  • sos nandos hot (  suku botol untuk perapan, depends berapa banyak ayam uols, janji cover  semua)
  • sos nandos sweet (suku botol, kalau takde pun tak apa,kalau nak gantikan dengan sos nandos garlic                                 pon boleh)
  • halia dan bawang putih (diketuk dan cincang)
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 1 sudu kecil serbuk cajun (kalau tak ada tak perlu letak)
  • garam secukup rasa

campur semua sekali dalam satu bekas, kemudian perapkan dengan ayam. lagi lama perap lagi sedap uols..tapi i spesis express..paling lama ai perap ayam 2 jam je... hahahahah... kemudian boleh la bakar, satu tips untuk uols, sebenarnya kalau ada kuali ajaib atau non stick pan, bakar je dalam tu, letakkan sedikit minyak kemudian letak ayam. dah agak masak angkat..lagi sedap... tapi kalau nak guna oven, make sure panaskan oven dalam 130c dalam 20 minit, then masukkan ayam bakar selama 40 minit..ai selalu bakar ayam yang dah siap potong kecil sebab tu tak lama bakar..kemudian cucuk dengan garfu,kalau keluar air yang ada darah kat ayam tu tandanya belum masak, kalau keluar air putih je maksudnya dah masak..kalau tak keluar apa2... emmm...rentung atau lebih masak...hahaa..Wallahualam.

Bahan-bahan sweet potato garlic:

  • sweet potato aka keledek yang dipotong dadu dan direbus
  • butter
  • bawang putih
  • serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
  • serbuk cajun (kalau tak ada redha jelah)
cara-caranya:

  • cairkan butter, kemudian masukkan bawang putih dan tumis. 
  • masukkan serbuk lada hitam,garam secukup rasa dan serbuk cajun
  • masukkan keledek dan goreng sehingga agak garing sedikit. dan boleh diangkat

Bahan-bahan nasi ala madeteranian: 

  • beras basmathi (kalau takde beras apa-apa pun boleh)
  • butter
  • daun pandan
  • lobak merah dipotong dadu
  • bawang putih yang diketuk
cara-caranya:

  • cucikan beras dan toskan dahulu
  • dalam periuk atau kuali berasinga, panaskan butter, kemudian masukkan bawang putih, tumis sehingga naik bau (make sure api slow, jangan kuat sangat, sebab butter cepat hangit nanti)
  • masukkan lobak merah yang dah dipotong dadu tadi, masukkan daun pandan, kemudian masukkan beras. kacau dan tutup api
  • pindahkan ke dalam rice cooker (ai tak pandai masak nasi dalam periuk biasa..hihi kantoi)
  • masukkan air, 1 pot beras bersamaan 1 pot air. dan masak nasi seperti biasa
  • bila nasi dah masak, masukkan butter sikit dan kacau nasi tu ( orang terengganu panggil karih nasi), siap :)
Bahan-bahan gravy


  • butter
  • bawang putih dan merah yang dicincang
  • sos nandos hot and spicy
  • serbuk lada hitam,garam dan gula secukup rasa
  • susu segar 
Cara-caranya

fungsi gravy ini untuk letakkan sikit atas nasi tu, so cara nak buat dia senang je, caikkan butter dalam non stick pan, masukkan bawang, tumis sampai naik bau dan layu kemudian masukkan susu segar, sos nandos hot and spicy, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa..kalau nampak agak cair, masukkan sikit butter..biarkan mendidih sambil tu kacau tau. kepekatan ikut selera masing masing..dan boleh tutup api




No comments:

Post a Comment