Bahan-bahan (ditumbuk sekali)
4 ulas bawang putih
7 biji cili padi (ikut tahap kepedasan)
Sedikit kunyit (ikut tahap warna kekuningan yang dikehendaki)
Sedikit Lengkuas & halia
Santan kotak, guna separuh
Udang
Serai diketuk
1 asam keping
Garam secukup rasa
Kalau orang tanya sukatan yang accurate,iols lemah..sebab jenis masak main campak je..hehehe
Cara-caranya
1. Panaskan sedikit minyak,kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk dan juga serai..
2. Masukkan santan dan sedikit air,kemudian masukkan asam keping.. Iols tak masuk udang awal2 sebab taknak udang kecut sangat..nanti tak sedap...waktu ni kalau nak masukkan kentang pun boleh...
3. Dah mendidih sikit,masuk udang & juga garam secukup rasa..dah masak boleh la tutup...
No comments:
Post a Comment