Tuesday, August 26, 2014

Resepi udang masak lemak cili padi yang simple

Assalamualaikum...resepi senang je yang iols nak share ni...nama pun resepi untuk budak baru belajar...kalau method yang iols guna ni salah harap dapat tunjuk ajar dari orang yang lebih berpengalaman...jom semak resepi!

Bahan-bahan (ditumbuk sekali)
4 ulas bawang putih
7 biji cili padi (ikut tahap kepedasan)
Sedikit kunyit (ikut tahap warna kekuningan yang dikehendaki)
Sedikit Lengkuas & halia 

Santan kotak, guna separuh
Udang
Serai diketuk
1 asam keping
Garam secukup rasa

Kalau orang tanya sukatan yang accurate,iols lemah..sebab jenis masak main campak je..hehehe

Cara-caranya
1. Panaskan sedikit minyak,kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk dan juga serai..
2. Masukkan santan dan sedikit air,kemudian masukkan asam keping.. Iols tak masuk udang awal2 sebab taknak udang kecut sangat..nanti tak sedap...waktu ni kalau nak masukkan kentang pun boleh...
3. Dah mendidih sikit,masuk udang & juga garam secukup rasa..dah masak boleh la tutup...

Iols buat agak pekat, sebab nak cicah dengan roti...uhhhh sedap sebab pedas & pekat

No comments:

Post a Comment