Tuesday, August 26, 2014

Resepi ikan pari bakar cicah air asam


Resepi paling sonang...hahah...pagi tadi pergi kedai tengok pari fresh terus beli..pari kalau tak fresh nanti berbau bila masak,& senang hancur kalau bakar...ini apa yang iols alami lah...tak tau orang lain macam mana pula... Tapi masa cuci ikan pari,perahkan limau nipis pada ikan kalau nak hilangkan bau hanyir...

Bahan-bahan
1 keping ikan pari (beli yang dah siap potong)
3 ulas bawang putih 
Sedikit kunyit
Garam
1 sudu makan cili boh

Tumbuk bawang putih bersama kunyit & garam,campur cili boh kemudian lumur pada ikan sebagai perapan

Bahan-bahan air asam
Belacan yang dibakar
Asam jawa (depend pada tahap kepekatan yang diingini)
Bawang besar dipotong dadu
Cili padi dihiris nipis
Tomato dipotong dadu
Air limau nipis (guna separuh je)

Cara-caranya
1. Lepas dah bakar belacan tu, campurkan dengan asam jawa,tambah air sikit kemudian ramas..buang biji asam jawa tu nanti kang tercekik naya
2. Masukkan semua bahan yang dipotong, dan perahkan air limau nipis.. Ramas semua sekali..kalau takut tangan pijar dengan cili padi,sila pakai plastik atau sarung tangan... Dah siap!

1 comment: