Wednesday, February 11, 2015

Resepi Ayam Masak Halia






Hello.. Harini mak suruh iols masak untuk dinner..so buat bubur berlauk.. Ayam masak halia ni resepinya asal dari blog che mat gebu tu... Tapi kat rumah tak ada kicap cair so ganti dengan kicap biasa yang manis sikit tu.. Resepi simple tapi sesuai juga dimakan orang tengah pantang ke..makan dengan bubur gabung pula dengan sambal totok dan sayur campur pergh! Sedap..resepi sambal totok ada dalam post2 sebelum ni.. 

Bahan-bahan A
Ayam yang dipotong kecil.. Iols guna bahagian yang tak bertulang sangat
Halia  besar ibu jari di mayang halus
Kicap.. 
Nanti gaul semua dengan ayam dan perapkan dalam sejam ke..kalau nak cepat pendekkan masa sedikit tak apa

Bahan-bahan B
Minyak masak untuk menumis
Setengah labu bawang besar dihiris
4 biji bawang putih (ketuk dan potong) tak halus pun tak apa
5 biji cili padi di potong
Sos tiram
Garam gula dan serbuk lada hitam
Sedikit air

Cara-caranya 
Panaskan minyak kemudian tumis kan bawang besar,putih dan cili padi..

Dah naik bau masukkan ayam yang diperap tadi.. Agak2 macam dah keluar air ayam tu masukkan sos tiram,garam&gula serta serbuk lada hitam secukup rasa..tambahkan sedikit air.. Bila dah agak pekat kuah boleh tutup api.. Siap!

P/s: ada orang dia tambah sayur dalam ni macam lobak merah ke tapi ai kan pemalas hahaha jadi tak letak

No comments:

Post a Comment