Bahan-bahan (1 orang makan)
2 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (diketuk dan cincang)
1 sudu makan sos tiram
Sedikit kicap cair
Sedikit cili boh..bergantung pada tahap kepedasan yang digemari
1 sudu makan kicap mee jalin
Sedikit sos cili (tak sampai satu sudu pun)
Daun kucai dan taugeh
Serbuk lada hitam aji shio
Garam& gula secukup rasa
1 biji telur
Caranya
1. Panaskan minyak tumis bawang2 tadi sampai naik bau.. Kemudian masukkan udang dan sotong kacau..masukkan cili boh, tunggu cili masak
2.kemudian Masukkan sos tiram,garam & gula kacau..kemudian ketepikan sekejap,then pecahkan telur dan gaul..
3. Masukkan kuew teow, kacau dan masukkan kicap mee dan kicap cair..kacau bagi rata dengan semua kuew teow tu...
4.masukkan taugeh & daun kucai..masukkan serbuk lada hitam..dalam 2,3 minit macam tu boleh tutup dah..sebab taknak taugeh tu layu..nak krup krap hahahaha
P/s: sebenarnya iols masak tak bersukat..main agak2 je..sila try & error okay? Btw kalau ada cili potong sedap gilaaaa
No comments:
Post a Comment