Wednesday, April 16, 2014

Resepi nasi goreng tomyam


hello! Assalamualaikum...lama tak update resepi uols... bukan apa...aku jarang memasak resepi baru..jadi tak berupdate lah..ok..tapi harini nak kongsi resepi nasi goreng tomyam..al kisahnya ada lebihan paste tomyam dalam peti..dari dibiarkan macam tu..lebih baik tukar jadi nasi goreng tomyam...uhhh..teringat keenakkan nasi goreng tomyam di jemari..rasa yang aku buat ni pun lebih kurang sama..jom semak resepi!

Bahan-bahan ditumbuk:

3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
7 biji cili padi

Bahan-bahan di hiris:

3 batang serai
1/2 biji bawang besar
4 biji cili padi

Bahan-bahan lain:

1/2 paste tomyam adabi (bergantung pada kuantiti nasi)
2 sudu sos tiram
udang dan sosej (aku guna ni je..sebab ini je ada dalam peti)
sedikit serbuk lada hitam aji shio (kalau tak ada pun takpe..redha je)
garam dan gula secukup rasa (tak payah banyak sangat sebab sos tiram dan masin)
1 biji telur
sedikit lobak merah dan sawi (optional)


cara-caranya


  1. panaskan minyak, masukkan bahan yang ditumbuk tadi, agak-agak naik bau masukkan udang dan sosej. bahan yang dihiris dan masukkan sos tiram, serta paste tomyam. kacau sampai nampak udang dah masak masukkan garam dan gula secukup rasa
  2. masukkan nasi , tapi masukkan separuh dulu supaya nasi nanti jadi rata dengan rencah.. kemudian masukkan sayur dan masukkan sebahagian lagi nasi. kacau sampai rata. kemudian masukkan serbuk lada hitam.
  3. buatkan lubah ditengah-tengah nasi dan pecahkan telur. kacau dengan nasi..agak-agak nampak telur dah tak melekit boleh lah ditutup api..siap!